fbpx
Transformatie
Transformatie

Reeds van rond mijn 16e ben ik bezig met sporten en op mijn eten letten. De diagnose van diabetes type 1 op mijn 22e heeft het er allemaal niet makkelijker op gemaakt. De beginjaren draaiden vooral rond de aanvaarding en het leren managen van mijn diabetes. Mijn gewicht speelde toen geen hoofdrol. Tot ik rond mijn 30e toch een denkbeeldige grens (75 kilo) bereikte en ik het gevecht met de weegschaal terug aan ging. Dit via een klassiek dieet in combinatie met wat extra beweging. Na enkele maanden zag ik dan toch plots terug een getal (69 kilo) verschijnen die me blij maakt . Ik heb enkele jaren kunnen teren op dat getal tot het een tweetal jaar geleden toch volledig uit de hand dreigde te lopen. Stilaan hier en daar terug een kilootje erbij tot al je kledij langs alle kanten begint te spannen en ongemakkelijk zit (76 kilo).

Op den duur wist ik zelf niet meer wat ik wel of niet moest doen en heb ik eerst de hulp ingeroepen van een sportdiëtiste – diabeteseducator. Want ja hoor sporten ben ik altijd wel blijven doen, vooral joggen en zwemmen. Na enkele maanden was ik niet enkele kilootjes kwijt, neen integendeel ik was er een aantal bij gekomen en niemand die me kon zeggen hoe dat kwam …dit kon toch niet de bedoeling zijn!  Ik had mijn voedingsschema wat moeten aanpassen maar ook niet heel drastisch aangezien ik toch wel altijd met voeding bezig was. Tellen, wegen, voorbereiden..

"Eindelijk iemand die mij echt begrijpt"

Met de moed in mijn schoenen ben ik even later bij een voedingsdeskundige-diabeteseducator terecht gekomen. Eveneens vol goede moed gestart en misschien een 2-tal kilo kwijt geraakt maar er deze dan ook direct terug bij. Ik begon al te vermoeden dat ik me er gewoon maar bij moest neerleggen en dat ik genoegen moest nemen met mijn lichaam. Vervolgens heb ik nog een tijdje koolhydraatarm gegeten en alhoewel dat wel een goede invloed had op mijn suikers zag ik op mijn weegschaal echter niks veranderen. Je kan je er dus wel al iets bij voorstellen hoe enthousiast ik was toen ik afgelopen zomer plots ‘Fit with Diabetes Coaching’ zag passeren via Facebook . Ik heb onmiddellijk, zonder nadenken, een noodkreet verstuurd want hier lag volgens mij gewoon de oplossing. EINDELIJK iemand die mij echt volledig kon begrijpen. Een ervaringsdeskundige. Dus als het Irene gelukt was gewicht te verliezen zou mij dat toch ook moeten lukken.

Na een leuke babbel en wat mailverkeer ben ik dan begin september 2017 gestart aan het coachingsprogramma van Fit with Diabetes Coaching. Ik kreeg mijn voedingsschema’s en ik ben er in gevlogen. In het begin was het soms wat zoeken naar de juiste ingrediënten, gezien het in België niet allemaal hetzelfde benoemd wordt maar ik heb er snel mijn weg in gevonden. Ik heb het sporten ook opgedreven tot 6x per week. Ik had geen zin om naar de sportschool te gaan en had dat ook zo aan Irene laten weten. 

Wat wilde ik wel doen in de plaats? Buiten aan krachttraining doen met mijn lief. Vlakbij onze woning hebben we een grasveld ter beschikking waar we allerlei oefeningen kunnen doen. We hebben zelf wat materiaal en het samen kunnen sporten maakt het ook gewoon leuk. Ik had mezelf voorgenomen toch te proberen 2x per week aan krachttraining te doen doch dit lukte meestal niet. Meestal was het maar 1x. De andere sportbeurten werden afgewisseld tussen joggen en zwemmen. En in de sportzaal van de gemeente doe ik 1x per week mee aan een  groepsles . TACOYO , had ik nog nooit van gehoord maar is een leuke intervaltraining die voor iedereen haalbaar is.

"Ik heb nu een stuk minder insuline nodig"

Hoe is dit avontuur verlopen ? Goed maar uiteraard niet zonder hindernissen. Tijdens de eerste weken heb ik echt mijn hoeveelheden insuline drastisch moeten verminderen en was het vaak van de ene hypo naar de andere maar de aanhouder wint. Is mijn regeling nu perfect? Allesbehalve maar ik heb wel nog steeds veel minder insuline nodig en ondanks dat ik nog vaak schommel en vaak te laag kom is het toch mogelijk om gewicht te verliezen.  Uiteraard heb ik ook veel leuke dingen mogen doen. Zo mocht ik na 2 weken al naar een 3-daags trouwfeest in Frankrijk, waar ik niet geleefd heb op water en brood maar  enkele keuzes gemaakt heb waardoor ik toch volop genoten heb van lekker eten, een dessertje en de nodige bubbels!

Want dat was wat voor mij het hoogtepunt in mijn voedingsschema was en dat waren mijn 2 witte wijntjes in het weekend… Toegegeven , het waren er ook soms 3 of 4 ;-). Maar al bij al heb ik echt mijn best gedaan en heb ik ook heel vaak neen gezegd. Tweede grote hindernis was mijn tweeweekse reis naar de States, tweede helft van oktober. Ook niet ideaal als je op dieet bent natuurlijk. Mijn voornemen was, veel bewegen en niet bijkomen. En ik heb heel vaak slaatjes gegeten terwijl de anderen pizza’s aan het verorberen waren maar dat kon me niet deren. Wat ik wel elke avond heb gedaan is een paar wijntjes gedronken. En ik heb zo goed als elke dag gesport. Nog nooit heb ik zo’n actieve en echt wel leuke vakantie gehad. Want zeg nu zelf, ’s morgen opstaan om te gaan joggen langs de oceaan is toch niet zo heel erg. En de inspanningen werden beloond want na de reis was ik zelfs iets afgevallen, ongelofelijk !!

Ook als ik geen zin had ging ik sporten. Met resultaat!

Eens terug thuis had de herfst al volop haar intrede gedaan en was het sporten zeker niet altijd even leuk. Neen , ik had vaak geen zin om te gaan joggen in de koude of in de regen en het was altijd zo donker maar ik heb het wel gedaan! En als ik ’ s avonds geen tijd had om te sporten, dan ging ik zwemmen tijdens mijn lunchpauze. Ik kan dus wel zeggen dat ik er hard voor gewerkt heb. Het leuke eraan is dat mijn inspanningen wel beloond werden! Ik ben gestart aan 81,1 kilo . Mijn streefdoel was 72. Ik ben na 3 maanden geraakt tot 73,5 kilo. Totaal dus van -7.6 kilo. Het streefdoel is nog niet bereikt maar ik ben wel superblij met de resultaten. 

Ik ben in totaal 23 cm kwijt aan borst , buik en billen. Ik heb helemaal geen nieuwe kleerkast moeten kopen maar laat ons zeggen dat mijn kledij nu echt terug comfortabel zit en er enkele stukken die ik jarenlang achteraan in de kast heb opgeborgen nu terug tevoorschijn komen. IK ben gestart met mijn broeksriem op het vierde gaatje en nu zit ik op het laatste. Ik voel me terug goed in mijn vel en wil dat graag zo houden. Ik ben me ervan bewust dat het een eeuwige strijd zal zijn maar ik ben dan ook niet van plan om op te geven. Ik ben zo gelukkig dat het me toch gelukt is om die kilootjes die er echt wel te veel aan waren er af te krijgen. Al was het vaak met bloed , zweet en tranen. Ik ga nu genieten van de feestdagen , niet met alle remmen los maar wel bewust wat keuzes maken in wat wel en wat niet. Na nieuwjaar ga ik er dan nog eens een lap op geven en ik hoop tegen de lente mijn streefdoel te bereiken. 

Aan alle meiden die twijfelen of niet weten wat te doen, zich niet goed in hun vel voelen of de hoop dreigen te verliezen kan ik maar 1 raad geven en dat is om Fit with Diabetes Coaching te contacteren. Samen vinden je een plan van aanpak, al is je eigen bijdrage uiteraard het allerbelangrijkste! Mag ik iedereen een fijne en warme feestperiode toewensen met hopelijk heel veel plezier en niet al te veel high and lows ;-).

Dutch Dutch English English